Lars Ødegård – Viktig melding

Retten til nødvendige hjelpemidler er et spørsmål om retten til et verdig liv, og retten til nødvendige hjelpemidler må sikres for alle borgere, uansett hvor i landet man bor.

Selvsagt er det forskjeller mellom hjelpemidlene, men de har det til felles at de som trenger dem vil bli isolert, utestengt og passivisert uten dem.

Selv små hjelpemidler kan være avgjørende for selvstendig livsførsel, redusert bruk av assistanse, – og ikke minst opplevelsen av å mestre egen hverdag og eget liv.

De «kroppsnære» hjelpemidlene som rullestoler, høreapparat og synshjelpemidler representerer intet mindre enn en eksistensiell plattform i livet. Uten riktige hjelpemidler vil livet bli både håpløst og meningsløst.

Om riktig hjelpemiddel ikke blir sikret til dem som trenger det, blir resultatet en økt belastning på helsesektoren, omsorgssektoren og trygdebudsjettene. Barn som ikke får rett hjelpemiddel til rett tid, vil få livslange konsekvenser for utvikling og helse.

Retten til nødvendige hjelpemidler må fortsatt være en garantert rett gjennom Folketrygden.

Retten til nødvendige hjelpemidler må ikke bli gjenstand for ulik forståelse og praksis rundt om i landets kommuner.

Retten til nødvendige hjelpemidler må ikke overlates til budsjettmessige prioriteringer i kommunene.

Hjelpemiddelformidlingen i lille Norge er et lite og sårbart fagmiljø. Det må ikke splittes og fragmenteres.

Å ta retten til nødvendige hjelpemidler ut av Folketrygden vil stille funksjonshemmede langt dårligere og det vil gjøre det vanskeligere og ofte umulig å nå målene om likeverd, likestilling og samfunnsmessig deltakelse.

Å overlate skjønn og praksis til mange og forskjellige kommuner, vil skape store forskjeller og gjøre livskvalitet og verdighet til et spørsmål om å bo i riktig kommune.

Å fragmentere et lite fagmiljø vil gjøre hjelpemiddelformidlingen mindre effektiv. Den som synes at fagkompetanse er dyrt, bør prøve inkompetanse.

Kjære Regjering. Dere sier i Stortingsmelding 14 om overføring av oppgaver fra stat til kommunene, at dere vil vurdere å overføre «basishjelpemidler» til kommunene, og dere slår på ingen måte «ring rundt» folketrygdens ansvar for å sikre en individuell rett til hjelpemidler.

Det gir STOR grunn til bekymring for landets funksjonshemmede.

Å røre ved den individuelle retten til nødvendige hjelpemidler som ligger i Folketrygden, er det samme som å overlate våre liv, vår verdighet, vår helse og våre muligheter for deltakelse i samfunnslivet til ulik forståelse og ulik praksis fra kommune til kommune.

Kjære Storting og alle politiske partier. La oss slippe å bruke tid på frykt og fortvilelse over et slikt forslag. Skrinlegg tanken med en gang.

La oss få beholde sikkerheten for et verdig liv.

Skrevet av: Lars Rovik Ødegård

 


 

Les mer om saken i Handikapnytt: http://www.handikapnytt.no/index.asp?id=84137

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s