FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne – hvordan kan den brukes?

Norge ratifiserte FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (forkortes CRPD) sommeren 2013. Den ble dog ikke tatt inn i norsk lov, og Norge har hverken signert eller ratifisert tilleggsprotokollen til konvensjonen, som ville gitt oss individuell klagerett til FN. Likevel er konvensjonen et verdifullt dokument, og som bare vil bli viktigere i tiden som kommer. Derfor er det viktig å forstå hva konvensjonen er, og hvilke muligheter som ligger i denne. Så, hvordan kan vi bruke konvensjonen i vårt lokale arbeid, trass i manglende lovfesting?

Først er det greit å vite litt om oppbyggingen av konvensjonen. Konvensjonen består av 50 artikler. De fire første artiklene er formålsartiklene, og sier noe om de grunnleggende prinsippene som konvensjonen er basert på, og artikkel 5-30 er rettighetsartiklene. (Artikkel 31-50 er prosedyreartikler, og er ikke så viktige i denne sammenhengen.) Disse artiklene, altså artikkel 1-30, er gull verdt, for brudd på disse betyr faktisk brudd på menneskerettighetene. Selv om konvensjonen ikke er tatt inn i norsk lov, tror jeg det sitter langt inne for saksbehandlere eller lokalpolitikere å gjøre vedtak som faktisk bryter menneskerettighetene! Derfor er det viktig å kunne konvensjonen, og å huske å bruke den – min erfaring er at den kan anvendes til nesten alt vi i NHF jobber med.

Jeg vil oppfordre alle til å studere den godt. Ha gjerne en sak dere jobber med i bakhodet samtidig som du leser konvensjonen, og bit deg merke i hvilke artikler du kan benytte deg av. Er et offentlig svømmebasseng utilgjengelig? Da ville jeg sett på artiklene 3, 9, 25 og 30. Utilgjengelige skolebygg? Se f.eks. på artiklene 3, 9 og 24. Legg merke til at jeg i begge eksemplene nevner art.3. Art.3 er en av formålsartiklene, og nevner prinsippene i konvensjonen, som f.eks. ikke-diskriminering og tilgjengelighet. Klarer man å vise til brudd på art. 3, har man vist at formålet med hele konvensjonen er brutt – og det er et ekstra kraftig signal å sende, så bruk det!

Vi har enda en vei å gå med å få konvensjonen inn i norsk lov på linje med de andre konvensjonene Norge har ratifisert, men jeg mener likevel at vi har fått et kraftig verktøy i den om vi bare bruker det. Gjør det derfor til en vane å se gjennom konvensjonen for hver sak du jobber med, så tror jeg den kan hjelpe oss i vårt påvirkningsarbeid fremover.

Camilla Huggins Aase, Interessepolitisk rådgiver i NHF.

 

5437-rullestol

 

 

 

 

 

Her kan du laste ned hele konvensjonen:

http://www.fn.no/Bibliotek/Avtaler/Menneskerettigheter/FNs-konvensjon-om-rettighetene-til-personer-med-nedsatt-funksjonsevne

 


 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s