NHFU Sørvest satte dagsorden på Lundheim folkehøgskole

Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) Sørvest, i samarbeid med andre engasjerte medlemmer i regionen, satte agendaen på Lundheim folkehøgskole i Moi den 11. april i år. Målet for arrangementet var å vise hva NHFU er og står for, og å sette fokus på interessepolitikk og å få fram hvilken rolle personer med funksjonsnedsettelser har i samfunnet i dag og hvordan man vil ha det.

Lundheim 1
Jørgen Foss utfordrer salen – «Dere på bakerste rad, hva tenker dere?»

 

Det ble mye leven og latter, men også litt alvor, da Jørgen Foss, regionkontorleder i Norges Handikapforbund Oslo åpnet det hele. «La oss snakke litt om fordommer», utfordret Jørgen. Publikummet deltok og fortalte om egne erfaringer, på godt og vondt. «Nettopp, og det disse eksemplene viser er at man fortsatt ikke er helt i mål», kunne en engasjert Jørgen oppsummere.

 

Lundehim 2
Folk følger med. Arrangørene på første rad i røde t-skjorter kan snart hvile – Kristin Wirak (th) og Anettte Tranøy (tv).

 

Salamatu Kamara (Sally) er 19 år og har vokst opp på Bjørndal i Oslo. Sally fortalte om hvordan hun og moren ble tvunget på flukt under borgerkrigen i Sierra Leone, hvor hun ble skutt tre ganger i ryggen. Men dette er bare en liten del av Sally. Hun går raskt over på å fortelle ivrig om alle prosjektene sine og viste oss en film fra ungdomsbedriften «Ingen Hindring», hvor elever får teste ut hvordan det er å for eksempel sitte i rullestol. «Dette er for å skape åpenhet om ting folk kanskje ikke vet så mye om», forteller Sally. «Jeg håper jeg kan utvide ideen og gjøre dette på enda flere skoler.»

lundheim 3
Sally viser fram en film om prosjektet hun har starta, «Ingen hindring». 

De som var interesserte i å høre mer om hva NHFU er og jobber med, kunne bli med på en samtale med leder i NHFU Sør-vest, Alexander Petersen og nestleder Anette Tranøy. Her ble vi fortalt om hva som skjer i regionen, blant annet et musikkproduksjonskurs i mai og funkisdagen den 22. august. «Vi har det sosialt samtidig som vi jobber interessepolitisk» kunne Alexander fortelle. Appellen ga tydeligvis mersmak og duoen fikk flere spørsmål om hvor det finnes lag og om hvordan man kan melde seg inn.

 

lundheim 4
Alexander Petersen, leder NHFU Sør-vest

lundheim 5
Her fikk vi se en film fra Funkisdagen, som arrangeres av NHF og NHFU Sørvest 22. august i år i Bergen.

 

Etter to timer med prating var det tid for å røre litt på seg. «Man er fire på hvert lag» forklarer Erik Baret. Han kommer fra rullestolrugbyen og har tatt med seg 12 rullestoler for anledningen. «Her skal alle som vil få prøve». De første som ble utfordra var de som går på idrettslinja på skolen. Det ble full fart og fullt kjør og de mest ivrige måtte nærmeste tvinges ut av stolene.

 

 lundheim 6
«Banen er innenfor de hvite linjene». Erik Baret forklarer oss reglene.

 

lundheim 7
«Sykt moro, jeg ble helt svett jeg!» utbryter en av jentene etter den 8-minutters kampen er ferdig.

Sebastian Tjørstad fra Oslo framprovoserte mye latter da han avslutta dagen med stand up, eller «sit down» som han selv kaller det. Han introduserte seg selv som halvt norsk, men det tok noen sekunder før publikum tok spøken.

 

lundheim 8
Sebastian Tjørstad – halvt norsk

Anette og Alexander er godt fornøyde med dagen. «Jeg tror det er mange som ikke visste at vi fantes før i dag», sa Alexander. «Jeg jeg synes det er inspirerende at folk er interesserte i å vite mer om oss».

 

13117_1071974232831142_6346603063984503683_n
Anette Tranøy, primus motor bak dagen

«Det er litt trist at det hele er over nå», smiler Anette. «Men, vi kommer tilbake til neste år, om skolen ønsker det da».

NHFU Sørvest er et lokallag i NHFU som arrangerer aktiviteter for folk som bor i Rogaland og Hordaland. Om du er interessert i å bli med eller vite mer kan du ta kontakt med leder Alexander Petersen på 411 06 970 eller alep@online.no.

 

Skrevet av Sissel Eidhammer, ungdomskoordinator NHFU.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s