Ikke la rullestolen styre hvordan du vil leve livet ditt!

11823886_779973652123342_1913621053_nHar du noen ganger følt at du ikke greier noe fordi rullestolen er i veien? At rullestolen bestemmer hva du kan og ikke kan gjøre? «Jeg kan ikke gjøre det, jeg kan ikke være med på datt, jeg kommer aldri til å kunne gjennomføre det». Dette er nok tanker en rullestolbruker gjerne sier til seg selv og de rundt seg daglig, men det er langt fra slik det trenger å være, du må snu tankegangen din å se på løsninger. Rullestolen er ditt funksjonshjelpemiddel i hverdagen og er der for å gjøre ting enklere for deg, rullestolen er tilpasset deg og dine hverdagslige aktiviteter.

Selv om du er blitt avhengig av en rullestol for å bevege deg så må da ikke dette ødelegge hverdagen din, selvfølgelig kan du ikke løpe deg en tur, men du kan da alltids trille en tur. Du kan ikke gå hit eller dit, men du triller dit du skal. Noen ting er selvsagt mer problematisk og utfordrende enn andre ting, men det er fortsatt mulig å gjennomføre med litt anstrengelse og om nødvendig litt hjelp. Min erfaring er hvert fall at de fleste er villige til å hjelpe deg om du skulle behøve det, og det gjør ikke noe å måtte spørre etter hjelp. Står du fast ved en fortauskant er det nok noen rundt deg som vil gi deg en liten «vipp» over.

Til alle rullestolbrukeres frustrasjon er dessverre ikke Norge så handikapvennlig som vi skulle ønske. Det er for høye fortauskanter, for mange trapper og for bratte bakker, noe som gjør at en rullestolbruker ofte er avhengig av hjelp.

Jeg har nå i 3 år vært avhengig av rullestol, og jeg skal være ærlig å si at i starten så jeg litt mørkt på det hele, men jeg var rask å finne løsninger og snu tankegangen min, jeg tenker «det er ting jeg ikke kan gjøre», jeg tenker heller «hvordan skal jeg gjøre det?» I starten hadde jeg en stor rullestol som ikke var tilpasset meg, men etter hvert har jeg nå fått en liten aktiv rullestol som er tilpasset meg og mine behov.

Det er ofte folk ikke ser på mulighetene og bare fokuserer på problemene. Det er mange som har en slik innstilling at vi i rullestol er såre mennesker, og at vi er så sterke og tøffe som klarer oss gjennom hverdagen. Jeg ser overhodet ikke slik på det, vi er tilpasningsdyktige, vi prøver ut nye ting og finner løsninger på problemer akkurat slik som andre mennesker gjør. Fordi det er akkurat det vi er, vi er akkurat som andre mennesker, bare med et ekstra hjelpemiddel.

Så uansett om du er i rullestol eller på noen måter har et annet handikap eller hjelpemiddel så må du aldri la det ødelegge eller styre deg

Hanne Øverli (21)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s