«Nå skal jeg snakke om det kuleste i hele verden»

Slik åpnet Alexander Petersen, leder i Norges Handikapforbunds Ungdom i region Sørvest (se faktaboks) sitt 15-minutters foredrag for elevene på Olsvikåsen videregående skole.

Bakgrunnen for foredraget var at NHFU Sørvest hadde blitt invitert til å lage et opplegg for elevene på helse- og oppvekstfag under tittelen «Å leve med en funksjonsnedsettelse».

image2  image1
Stille før stormen. Alexander tar en titt på innlegget han har skrevet i Handikapnytt, mens Brage sjekker at alt det tekniske er i orden.

Ungdomsgjengen hadde altså ansvar for de to siste timene denne fredagen. Under planleggingen dro styret god nytte av at Gina Egge om veldig kort tid er ferdigutdannet lærer. Da Gina slo fast at det ikke nyttet med tørr lektyre de to siste timene denne fredagsettermiddagen, var det ingen som protesterte. Opplegget gikk dermed ut på at elevene ble delt inn i fire grupper som skulle gjennom fire ulike aktiviteter. La oss følge en av disse gruppene.

På den første posten møtte vi Alexander Petersen. Hva var så, ifølge han, «det aller kuleste i hele verden»? Jo, det var Brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Alexander fortalte om seg selv og hvordan denne ordningen ga han muligheten til å leve et fritt og selvstendig liv. Han fortalte også om utfordringer knyttet til at man i Bergen kommune enda ikke er i mål når det gjelder denne tjenesten, spesielt med tanke på å kunne ta med seg assistentene sine ut av landet, for eksempel i forbindelse med utveksling. Alexander fikk også mange forskjellige spørsmål fra nysgjerrige elever. Etter femten minutter måtte en av lærerne gripe inn, «Beklager å bryte inn, men nå må vi videre!».

Neste post på programmet var det Gina Egge som ledet. Her fikk vi prøve oss på rullestolstafett. «Det var mye tyngre enn jeg trodde», utbrøt en elev. Gina forklarte reglene og hvorfor dette var en post på programmet. «Jeg vil at dere skal prøve dette for å kjenne på kroppen hvordan det er. Mange har ingen erfaring med rullestoler og har ikke prøvd det før.» Gina håper elevene kan ta dette med seg videre, og at øvelsen vil gjøre de mer oppmerksomme på ulike terskler man møter. Da stafetten var over delte Gina ut en quiz til de andpustne elevene, som skulle utfordre dem på hva de visste om hvordan det står til for personer med funksjonsnedsettelser i Norge i dag.

image5  image7 (002)

«Ingen er like, vi er alle perfekte på vår egen måte». Enkelt, men fortsatt like viktig. Sitatet er fra Brage Æsøy Titlestad sin presentasjon om hans egne erfaringer som toppidrettsutøver i bordtennis. Idrett og livsglede var fokuset under Brage sine 15-minutter. Han viste også fram filmen som har blitt laget fra Funkisdagen og fortalte om hvorfor denne dagen arrangeres. Han fortalte også om de ulike idrettslagene som finnes i fylket for personer med funksjonsnedsettelser og ba elevene om å fokusere på muligheter og ikke hindringer. Flere ble tydelig engasjerte og ønsket Brage lykke til med bordtennisen.

Dagen ble avsluttet på auditoriet med regionskontorleder, Arild Birkenes. Han benyttet sitt kvarter på å få ungdommen til å reflektere over ulike aspekter ved deres rolle som fremtidige fagpersoner. Maktaspektet stod sentralt i dette foredraget, og temaer som begrepsbruk og spørsmål som «er det lettere å hjelpe enn å få hjelp?» ble diskutert. Det var tydelig at elevene fikk noe å tenke over.

image8
Regionskontorleder Arild Birkenes stiller de rette spørsmålene

image3  image9

«Hvor mange av skolene i Norge er universelt utformet?» spurte Gina forsamlingen da alle elevene ble samlet for en felles avslutning. Dette var tiden for å få svarene på quizen de hadde tatt tidligere på dagen, som nok ga elevene noe å tenke over før de tok seg en velfortjent helg.

image10
«Rekk hånden i været de som tror riktig svar er alternativ A»

NHFU Sørvest er et lokallag i NHFU som arrangerer aktiviteter for folk som bor i Rogaland og Hordaland. Om du er interessert i å bli med eller vite mer kan du ta kontakt med Alexander på alep@online.no eller følge laget på facebooksiden deres. NHFU Sørvest arrangerer også Funkisdagen og storbyweekend, her kan du lese mer om dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s