Identitet og fordommer

Dette innlegget er hentet fra bloggen (https://henriette0.wordpress.com/) til Henriette Nielsen, nestleder i sentralstyret.

Identitet er den man er, hvordan enn ser på seg selv, hvilke grupper enn føler tilhørighet til osv. Innen psykologien vil det ”å finne sin identitet” bli beskrevet som å danne et selvbilde enn føler enn kan akseptere og leve opp til.

identitetskart

Jeg mener det er viktig at en finner sin egen identitet, og får sjansen til å utvikle seg. Dette kan være en lang og tung prosess for mange, og identiteten din er i stadig forandring. Du kan være student, arbeidssøker, arbeidstaker og du kan være på utsiden av arbeidslivet på grunn av en funksjonsnedsettelse eller sykdom. Enn har også en identitet i forhold til relasjoner med andre, enn er mor, datter, far, sønn, venn, uvenn fiende eller kanskje noens kjæreste. En person kan sette hvilken som helst merkelapp på seg selv.

Når enn har en funksjonsnedsettelse og sitter i rullestol, er det mange feiloppfatninger og fordommer. Jeg opplever at når jeg møter nye mennesker, er den første merkelappen jeg får, funksjonshemmet og rullestolbruker. Dette syntes jeg er veldig trist fordi jeg setter disse merkelappen helt nederst på listen min. Jeg (Henriette) er så mye mer, jeg er student, samfunnsengasjert, ung voksen, datter, søster, før jeg er funksjonshemmet.

Det å møte fordommer er noe alle gjør. For meg har det vært veldig vanskelig til tider, jeg har blitt møtt med en oppfatning om at jeg ikke kan klare ting selv, at jeg ikke er mentalt tilstede og at jeg bare hever trygda mi. Dette gjør noe med selvfølelsen til en person å hele tiden høre ”Stakkar deg” eller ”Du greier ikke dette”. Det er så mange mennesker med nedsatt funksjonsevne som bare hører dette, og ikke du kan greie hva du vil! Drøm om verden og stjernene, sett deg hårete mål.

Jeg ble inspirert til å skrive dette innleget når jeg var på en debatt arrangert av feministisk forum i Oslo. Det var utrolig mye spennende som ble sagt. Blant annet at det må bli stilt de samme kravene til de som har en funksjonsnedsettelse, som til de som har normal funksjon. Jeg savnet imidlertid et sterkere fokus på identitet og hvordan enn kan endre fordommer i samfunnet. Jeg endte opp med å holde et lite innlegg hvor jeg utfordret panelet til å tenke på det med identitet, og fordommer.

 

Jeg tror dagens samfunn har lang vei å gå før alle mennesker blir sett på som likeverdige og likestilt. Dette er ufattelig trist, fordi en skyver mennesker ut av samfunnet. Det er et stort ønske fra min side, å få en tydeligere opplæring når en går på skolen om at alle er annerledes, og det er OK. Det at det finnes mennesker som sitter i rullestol, har psykiske problemer, har en utviklingshemning eller bare er litt annerledes enn normen i samfunnet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s