Klar beskjed fra oss: Ordningen fungerer godt!

Skrevet av: Caroline Strømslid (NHFU Oslo) og Sissel Eidhammer (koordinator NHFU)

I januar deltok vi, Caroline Strømslid og Sissel Eidhammer på et møte i Kunnskapsdepartementet om ordningen med ekstra stipend fra Lånekassen til studenter med nedsatt funksjonsevne. Sammen med oss var Norsk studentorganisasjon, Association of Norwegian Students Abroad og Unge funksjonshemmede. Vi ble invitert til dette fordi at Departementet har startet et arbeid med å gjennomgå stipendordningen og vil ha innspill om hva som er behovet hos studentene. Ordningen gis til studenter som på grunn av nedsatt funksjonsevne eller funksjonshemming ikke kan ha lønnet arbeid i tillegg til utdanning.

Vi gikk inn i møtet med denne faktakunnskapen: Vi vet at for gruppen vi representerer er utdanning viktig: Per 2015 er antallet med nedsatt funksjonsevne som står utenfor arbeidslivet, men som ønsker jobb ca. 87 000 personer. Vi vet at høyere utdanning er en av de viktigste forutsetningene for at personer med nedsatt funksjonsevne kommer i arbeid. Utdanning har enda større innvirkning for denne gruppa enn for befolkningen for øvrig. Statistikken viser at personer med nedsatt funksjonsevne har 4,5 ganger høyere sjanse for å være i arbeid dersom de har tatt høyere utdanning, enn de som har grunnskole som høyeste utdanning. Det vi også vet er at en betraktelig lavere andel i denne gruppen tar høyere utdanning enn i befolkningen ellers (Hentet fra barne-, ungdoms- og familiedirektoratet).

Vi og de andre organisasjonene var enige, noe som var fint å se. Det vi la vekt på var disse punktene:

  • Dette er en ordning som fungerer godt slik den er i dag, flere av våre medlemmer er svært fornøyde.
  • Vår bekymring er at studenter som er aktuelle til å søke på denne ordningen ikke får god nok informasjon om denne muligheten, og dermed går glipp av støtten.
  • Det bør legges opp til fleksibilitet for hver enkelt person, slik at det ikke blir et hinder for å jobbe litt ved siden av studier, hvis man for eksempel blir tilbudt en jobb med varighet på en uke.
  • Det er viktig at hvor krevende studiet er også tas med i betraktning og at ordningen legges opp til individuelle vurderinger.

Oppsummert, dette er en god ordning, men vi er redd for at flere som kunne trengt den, ikke får god nok informasjon om hva rettighetene deres er.

Nylig ble denne artikkelen publisert på Barne-, ungdoms, og familiedirektoratet sin side, som tar opp noe av det vi diskuterte på møtet. De skriver blant annet:

«Studenter som ikke kan jobbe ved siden av studiene på grunn av nedsatt funksjonsevne, kan få mer støtte fra Lånekassen. Få studenter kjenner tilbudet».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s