Kjære NAV, ikke ta fra meg rullestolen

Jeg husker godt da jeg kom til Norge, og det er det mange grunner til. Mye ble vanskeligere for meg og familien i starten, med det aller viktigste ble enklere; å få hjelp med skaden min. Norge betydde slutten på permanent innlagt kateter og endeløse dager i sengen min. For jeg hadde nemlig ikke rullestol i Egypt. Det er selvfølgelig aldri noe som kan erstatte beina mine 100%, men jeg lærte fort at rullestolen er det nærmeste alternativet. Så med rullestolen forandret livet mitt seg fra å ligge rolig i en seng til å kunne begynne å leve igjen…

Det er umulig å beskrive hva rullestolen min betyr for meg. Uten den er ikke jeg meg! Det er «bonusbeina» mine. Jeg er avhengig av den, samme hva jeg skal. Og da tenker du kanskje; rullestol er rullestol! Og leverandør er leverandør. Men NEI! Det er det ikke! På lik linje som at funksjonsfriske sier at sko ikke er sko! Alle har sine favoritter ut fra ønsker og behov…

Det er dessverre ikke like enkelt å få ny rullestol som det er å få nye sko. Det krever mye tilpasning og den minste lille justering kan bety så utrolig mye. Det som fungerer for meg, fungerer mest sannsynlig ikke for en annen rullestolbruker. Det betyr at det er viktig med variasjon og mangfold av valgmuligheter. For tenk deg om skobutikken bare kunne tilby deg et par forskjellige sko. Eller bestemmer seg for at det skomerket som passer deg best ikke skal være lov å tilby lengre?

For det er akkurat den følelsen jeg sitter med når jeg leser denne saken på handikapnytt.no

Noen har tatt en avgjørelse på at jeg og mange andre som trenger det ikke skal få bruke blant annet Panthera sine rullestoler lengre. NAV har vurdert at de ikke lever opp til kravene de har!

Jeg håper virkelig NAV har snakket med samtlige brukere av både Panthera og de andre rullestolforhandlerne de mener ikke lever opp til kravene.

Men hvilke krav er det?
Hvem andre er bedre til å avgjøre at en type rullestol er bedre enn en annen, enn brukeren selv? Det er ikke noe som kan generaliseres for alle rullestolbrukere. Og samme hvor god en annen rullestol er, så behøver det ikke passe for meg.

Det koker ned til økonomi, som det alltid gjør.

For meg er det utrolig trist å tenke på at jeg tilstadighet er kun et regnestykke som staten alltid vil endre sluttsummen på.

Jeg trenger min Panthera og noen andre trenger garantert de andre valgene NAV har bestemt at ikke oppfyller deres krav lengre.

Så kjære NAV; Jeg mistet muligheten til gå på mine egne bein, ikke la deres krav og bestemmelser ta fra meg valgmulighetene jeg har til «bonusbeina» mine i dag.Ny rullestol og nye leverandører er kanskje bare et regnestykke med «bedre» tall over likhetstegnet, nye søknadspapirer og nye navn for dere.

Men det er mitt liv og min hverdag det går utover. La valgene være der så jeg kan leve det beste livet jeg kan, i den rullestolen som lever opp til mine krav, ønsker og bestemmelser!!


Innlegget er skrevet av Kissinger Deng, og ble først publisert på hans egen blogg. Lenken dit finner du her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s