Vold mot funksjonshemmede

Marianne Knudsen og Rina Wesenberg fra NHFU var i går på Fagfrokost: Vold mot funksjonshemmede: Hva gjør vi og hva vet vi, i regi av Plan International Norge. Basert på dette skrev Marianne Knudsen dette blogginnlegget:

Hvordan blir funksjonshemmede møtt i samfunnet hvis de står fram med at de har blitt – utsatt for vold – i utviklingsland? Negative holdninger eksisterer som «du fortjener å bli utsatt for vold» eller «det ligger en forbannelse over familien din». Internasjonalt blir barn og voksne med funksjonshemning i større grad utsatt for vold enn befolkningen ellers. 4/5 av alle barn med nedsatt funksjonsevne opplever vold i skolen løpet av en uke. Mennesker med nedsatt funksjonsevne som har språkvansker er ekstra utsatt. Store deler av  mennesker med nedsatt funksjonsevne går ikke på skolen. 70% av funksjonshemmede opplever vold av ansatte på skolen.

I Norge er holdningen «det skjer ikke i Norge» og vold og hat mot mennesker med funsjonsnedsettelser blir i liten grad forsket på. Vi kan kalle det «Det usynlige hatet». «Du kunne da for faen tatt abort» – fikk en forelder høre om en gutt på 3 måneder med Downs syndrom. Vi fremstilles som offerløs, omtaler vold mot funksjonshemmede som rullestolvold. Det kobles ikke til at man blir utsatt for vold på grunn av funksjonsnedsettelsen. I Norge vil vi ha de bort, det finnes ikke.

Funksjonsnedsettelse har samme vern som alle andre grupper mot vold, men det skal reflekteres om personen er forsvarsløs eller ikke, ikke en sak har blitt vurdert etter at de har hatt et motiv. Vi mangler kompetansen til å avdekke dette. Funksjonshemmede er mer utsatt – SSB. 9 av ti utviklingshemmede har opplevd å bli utsatt vold. 32 av 33 er utsatt for mobbing. 40% av synshemmede oppgir at de blir mobbet. Vi må se virkeligheten! Vi er ikke bekyttelsesverdi fordi vi er svake eller sårbare, vi er mennesker! De krangler over hvem som skal betale hjelpen og mange får ikke hjelp.

Jeg har en venn som har blitt utsatt for vold av sin far fordi han har en funksjonsnedsettlese. Da han var yngre godtok han dette, fordi det var vanskelig for foreldrene å ta seg av han som funksjonshemmet og han ble fortalt hver dag at han var uverdig og at han var en skam for sin familie. Han ville ikke si ifra fordi når man har blitt usatt for slik forsømmelse av de som skal elske deg mest, blir det vanskelig å stole på samfunnet og instutisjoner. Det var aldri noen som fortalte han at dette ikke var greit. Fordi dette skjer ikke i Norge.

Funksjonshemmede blir ofte møtt som mennesker som mindre verdt, og hvorfor er det sånn? Mange funksjonshemmede isoleres i samfunnet på grunn av mangel på universell utforming og fordi de blir plassert i grupper på spesialskoler og institusjoner. Vi blir rett og slett usynliggjort. Jeg tror noen av tiltakene vi kan gjøre er å være synlige og vi må tenke på hvilke holdninger vi har i samfunnet og at dette skal bli tatt på alvor.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s