Appell for Krystallnattmarkeringen

«I en verden der man kan vinne frem politisk ved å hate noen som er annerledes, er det viktigere enn noen gang at vi står sammen for menneskeverd og solidaritet. Aldri mer hat! Aldri mer fremmedfrykt! Aldri mer nazisme!»

Se filmen eller les appellen Alexander Petersen i NHFU Sørvest holdt på Krystallnattmarkeringen i Bergen.

Apellen ble også omtalt i på nettsiden til Bergen Student-TV, artikkelen kan du lese her.

For tekst trykk på knappen «cc». Tusen takk til Jan-Egil Wigen Aasterud for teksting.

Kjære alle sammen

Det er en ære å stå foran dere her i dag, i det vi minnes en av det mørkeste begivenhetene i nyere historie, Krystallnatten. Det som skulle vise seg å være en forløper for nazismens drap på jøder, skeive, og andre religiøse, etniske og politiske minoriteter. I tillegg til de 6 millioner jødene som ble drept under andre verdenskrig, ble over 200.000 funksjonshemmede drept som en del av nazistenes eutanasiprogram. Såkalt ”raserenhet” og eugenikk ble brukt som argumenter for å systematisk drepe funksjonshemmede på og utenfor institusjoner.

Når vi marker og minnes Krystallnatten, så er det for å forsikre oss om at slike grusomheter aldri skjer igjen. Selv om verdenssamfunnet er bevisst handlingene som fant sted under andre verdenskrig, lever fremmedfrykt og fordommer i beste velgående i dag. Menneskene som flyktet fra den forferdelige krigen i Syria ble ikke møtt med åpenhet, men skepsis. I flere land i Europa ble de møtt med stengte grenser og en sint lokalbefolkning. I Norge blir man stemplet som godhetstyrann av egen regjering dersom man mener at Norge bør hjelpe flyktninger som har vært utsatt for krig i hjemlandet. Lite visste Sylvi Listhaug at godhetstyrann er en hedersbetegnelse!

I dag våknet vi til nyheten om at USA har valgt en president som vil bygge murer for å stenge både mexicanere og muslimer ute. Selvsagt gir dette grobunn for rasisme og hatkriminalitet.

Hva med oss funksjonshemmede? Hvordan har det moderne samfunnet kommet oss i møte?

Se for deg en minoritet som i praksis er utestengt fra flere butikker, restauranter og utesteder. Som ikke får studere i utlandet. Som ikke kan være utenfor kommunen i mer enn fem uker. Som må veie opp behovet for å spise og gå på toalettet mot behovet for å ha et sosialt liv. Slik lever mange funksjonshemmede i Norge i dag. Vi blir sett på som svake, syke og pleietrengende, og ble inntil nylig plassert på institusjoner. Skaper dette grobunn for hatkriminalitet?

Natt til lørdag 24. september ble Tamarin Varner spyttet på mens hun satt på trikken i Oslo. Til dags dato er dette det eneste anmeldte tilfellet av hatkriminalitet mot funksjonshemmede i Norge, men det er grunn til å tro at det finnes store mørketall.

I en verden der man kan vinne frem politisk ved å hate noen som er annerledes, er det viktigere enn noen gang at vi står sammen for menneskeverd og solidaritet. Aldri mer hat! Aldri mer fremmedfrykt! Aldri mer nazisme!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s