Valg 2017

Det har vært mye snakk om demokratiets styrker og svakheter den siste tiden, spesielt etter at Donald Trump startet sin presidentperiode i januar. The Economist Intelligence Unit har i sin demokratirapport for 2016, degradert det amerikanske demokratiet fra full democracy til flawed democracy. Dette på grunn av den lave tilliten til at politikerne representerer velgernes interesser, og på grunn av den lave valgdeltakelsen. Kun 57% av de stemmeberettigede brukte stemmen sin under presidentvalget, til tross for en polariserende valgkamp med hatefulle ytringer mot både kvinner, funksjonshemmede og andre minoritetsgrupper.

Norge er et land med relativt sett høy tillit til politikere, og høy valgdeltagelse, 78% brukte sin stemme under stortingsvalget i 2013. Vi i Norges Handikapforbund har lite statistikk som forteller om valgdeltagelse blant personer med funksjonsnedsettelser, men vi hører nok av historier om folk som har møtt på barrierer for å få utøve sine demokratiske rettigheter. Her er det to rettigheter som er spesielt viktige, jamfør FNs konvensjon artikkel 25 om sivile og politiske rettigheter fra 1966. Her stadfestes prinsipper som at det skal være hemmelig valg, og at man skal «sikre at velgernes vilje kommer fritt til uttrykk». Hvordan kan man sikre dette hvis ikke valg er tilgjengelige for alle?

Når vi snakker om at et valg skal være tilgjengelig, så er det forskjellige ting vi mener: Fysisk tilgjengelighet i selve bygget, kognitivt tilgjengelig informasjon om hvor og hvordan man kan stemme, overkommelig avstand i lengde og tid og transportmidler for å komme seg til valglokalet.

Et forslag til hvordan man kan heve valgdeltagelsen generelt, har vært å innføre E-valg, hvor man kan stemme over internett. I rapporten Evaluering av forsøket med e-valg 2011, så kunne vi lese om hva funksjonshemmede opplever som hindere for tradisjonell valgdeltagelse. 88% av de spurte personene med funksjonsnedsettelser mente at «det å delta ved valg er en borgerplikt», likevel slet flere med problemer. Her kan vi finne følgende utsagn:

Bevegelseshemmet mann: «Valget blir jo ikke så veldig hemmelig i og med at valgfunksjonæren må hjelpe med alt.»

Hørselshemmet kvinne om å stemme uten tegnspråktolk: «Følt meg usikker, jeg har sett på folk – hva andre gjør, så det har vært litt tippekonkurranse. De siste årene har jeg ikke stemt.»

Synshemmet kvinne: «Har opplevd det å gå å velge som krenkende. Jeg vil ha med faren min, men jeg fikk ikke lov fordi det skulle være hemmelig valg, men valgfunksjonæren som jeg ikke kjente – hun kunne være med!»

Bevegelseshemmet mann om E-valg: «Det hadde vært fint hvis det var enkelt å bruke, for da ville du slippe å bruke penger på taxi eller assistent. Får en viss sum penger å ta drosje for. Hvis TT-kortet skal holde, så rekker du kun til cirka en drosje tur-retur i måneden. Ellers må jeg få tak i sjåfør og bruke egen bil eller bruke egne penger til taxi.»

Om E-valg skulle bli vanligere i framtiden, så er det selvfølgelig fortsatt viktig at fysiske stemmelokaler er tilgjengelige. Bare ved å få fram et så stort mangfold som mulig i stemmeavgivningen, kan vi sikre at de folkevalgte i størst mulig grad gjenspeiler befolkningen. Så vidt vår kunnskap rekker, så har vi i dag ingen stortingsrepresentanter med en funksjonsnedsettelse. Det er essensielt at vi er representerte på Stortinget så vel som i kommunestyrer, for å bringe våre viktige synspunkter til de innerste kretser av politikkutforming.

Valget den 11. september kommer til å være her før vi vet ord av det, og vi oppfordrer alle våre medlemmer til å bruke sin stemmerett til å støtte partiet de mener best representerer våre saker. Hvis dere møter på barrierer for å stemme på grunn av deres funksjonsnedsettelse, så oppfordrer vi dere til å si ifra til oss. Sammen er vi sterkere, og vi krever akkurat like mye innflytelse over demokratiet som alle andre.

img_6364_2

Innlegget er skrevet av Bianca Bernhoft Løkkeberg, Interessepolitisk rådgiver i NHF Oslo.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s