Unge velgere kan avgjøre valget

Kjære unge velgere. Kjære stemmeberettigede. Kjære Norge. Til høsten er det valg! Til høsten skal vi løpe til stemmelokalene og gjøre vår plikt som borgere. Vi skal være engasjerte, tydelige og si i fra med stemmeseddelen vår! Og vi skal stemme og være stolte da vi beveger oss inn i lokalene. Demokrati er ikke en selvfølge. Og vi er så heldige som kan si i fra og stemme. For det er nettopp det vi gjør med stemmeseddelen, vi peker ut retningen vi ønsker landet skal gå i. Hver enkelt stemme er av stor betydning. Din stemme er av stor betydning!

Vi prater om politikk hver dag. Og ofte uten å tenke over at det faktisk er politikk. Rundt frokostbordet. Med venninnegjengen. På skolen og med besteforeldrene våres prater vi politikk. I hverdagslivet pakker vi politikk inn i dagligdagse samtaler. Politikk er skole, det er feminisme, globalt miljø og psykisk helse. Og en hel del mer. Politikk er hjertesakene våres, ja det vi virkelig brenner for! Tilgjengelige helsesøstre på skolen, bedre kollektivtransport og tegnspråk er hjertesaker som stadig dukker opp i samtale med min vennegjeng. Og da sitter vi gjerne henslengt i sofaen med sjokoladen bare en armlengdes avstand unna. Og øynene gløder like mye av oss når vi prater om tilgjengelige helsesøstre som når vi prater om den heite tinderflørten. Fordi det engasjerer oss skikkelig!

Andelen i alderen 18 til 21 er mindre synlige i stemmelokalene enn resten av befolkningen, dette må vi gjøre noe med! I år skal ungdommen gjøre en forskjell! For uansett bakgrunn har alle norske statsborgere stemmerett! Og vi har hemmelig valg. Dette privilegium kan vi ikke ta for gitt. Vi må vise at vi ungdommen også bryr oss om framtida vår. For det er vi som skal bære framtida, er det ikke?

Her kommer tre råd fra meg fram mot valget:
1. Engasjer deg! La deg bli provosert av urettferdighet. Opprømt og glad når verden smiler. Og aldri, og da mener jeg aldri slutt og kjemp for det du brenner for!
2. Engasjer deg i felleskap med andre! Ditt engasjement smitter. Og ikke vær redd for å være uenige i lag med venner. Det er sunt å ikke alltid være enige. Flere perspektiver og vinkler styrker dessuten refleksjonen vår.
3. Og husk å stem. Sett mobilen på alarm. Våkne opp til en av de viktigste dager i livet ditt og gjør deg klar til å være med på å påvirke valget. Til valglokalet kan du komme som du er.. Oppmuntre lærerne dine til å lære klassen om partiprogram og valgkampsakene til de ulike partiene. Er kanskje valgkampsaken til ett parti forenelig med din hjertesak? Og hvis du føler du ikke har nok kunnskap til å ta et valg – stem da heller blankt. En blank stemme er ikke en stemme forgjeves. Det er en stemme for demokratiet.

Ha et godt valg! Og du? Husk at akkurat din stemme kan påvirke valget!

idaStem for friheten vår! Stem for demokratiet vårt! Stem for deg selv og stem for framtida vår som er rett rundt hjørnet!

Innlegget er skrevet av Ida Hauge Dignes, nestleder i NHFU Oslo

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s