Lik behandling for alle flyktinger?

9 millioner av verdens flyktinger har en funksjonnedsettelse. Disse er noen av de mest sårbare blant flyktinger. De opplever større utfordringer enn mange andre både på flukt og i flyktningleire.

Mange av dem møter dessverre på vanskeligheter også når de kommer til Norge. I Handikapnytt 29.02.2016 leste jeg om hvordan en gutt med nedsatt funksjonsevne og familien hans ble møtt da de hadde fått opphold i Norge. 220 kommuner svarte nei til å bosette dem før en kommune sa ja. Det var ikke optimalt for dem å bo der, fordi guttens helsetilstand gjorde at familien burde bo i nærheten av et sykehus.

Denne familien var heldige som fikk komme til Norge. Flyktninger med nedsatt funksjonsevne kommer bakerst i en lang kø av asylsøkere – sannsynligvis fordi det krever store økonomiske ressurser å ta imot disse menneskene. Viktigheten av å bli møtt med respekt burde alltid komme før økonomiske spørsmål. Istedenfor å bli møtt med nei av land etter land, kommune etter kommune, er det avgjørende å bli møtt åpenhet og velvilje.

Det burde være naturlig for oss å bistå våre medmennesker på flukt, når vi er heldige og har ressurser til det – spesielt de som trenger det mest!

nora

Innlegget er skrevet av Nora Spitalen,
Norges Handikapforbunds Ungdom.

Dette leserinnlegget har også stått på trykk i lokalavisa i Aust-Agder, Agderposten og på Vårt lands verdidebatt på nett.

Nora er med i NHFU sitt internasjonale utvalg. Les mer om utvalget her og her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s